Creatieve bijbelstudie

Schilderen met Gods Woord en Geest als inspiratiebron.

Creatieve Bijbelstudie

Een deelnemer:“Bijzonder om te zien dat je in een workshop bij de kern van je geloofsleven komt. Anders kun je daar uren over praten en nu zien we in een beeld wat God en Jezus in je leven uitwerkt”.

Beeldend coach ‘Helene’ heeft vanuit haar christelijke levensvisie deze bijzondere workshops ontwikkeld. Ze geniet ervan om samen met een groep mensen God te ervaren door te schilderen en te tekenen. Elk onderwerp wordt behandeld vanuit teksten of verhalen uit de bijbel. De workshops zijn afzonderlijk te doen. Heel erg geschikt voor kerkelijke groeperingen. Er zijn ook cursussen:

Creatieve Bijbelstudie

Heeft God een grote plaats in je leven? Wil je Jezus volgen en de Heilige Geest in je laten werken?  Per avond krijg je een opdracht waarbij een Bijbeltekst centraal staat. We gebruiken allerlei teken- en schildertechnieken. Je zult verbaasd zijn wat je op papier krijgt.

De mogelijke onderwerpen:

‘Scheppen op papier’ Met Genesis 1; Het scheppingsverhaal als inspiratiebron

 
God is de Schepper van het leven. Wij zijn gemaakt naar zijn beeld. Daarom vinden mensen het ook zo fijn om te scheppen en te creëren. Aan de hand van lijnen en golven ga je op een psalm vanuit je binnenste creëren op papier. We werken met bijenwas en ecoline op grote vellen en uiteindelijk op een schilders doek.

‘Je persoonlijke geloofsleven in een beeld’ Naar aanleiding van het boek Job.

In deze workshop ga je de diepte in. Durf je je geloofslijn en levenslijn eerlijk weer te geven? Dan heb je direct een beeld waar je staat op dit moment in je leven. Alles mag, hoge bergen, diepe dalen, laat het maar gebeuren.
We gaan schilderen met acryl op een doek en gebruiken lintjes, stof, glimmertjes, papier enzovoorts. Zo combineer je een collagetechniek met acrylverf.

‘Edelstenen, schitterend door Gods licht’ In de bijbel worden edelstenen vaak gebruikt om iets kostbaars aan te duiden, denk aan de efod van de hogepriester in exodus 39.

Edelstenen gaan schitteren doordat ze gewreven en gepolijst worden. Als je dat beeld doortrekt kan je als mens schitteren en schijnen doordat Gods licht op je afstraalt. Zo weerspiegelen we elkaar. In de bijbel wordt ook vaak het beeld van edelstenen gebruikt om iets moois en kostbaars aan te geven.

We gaan edelstenen tekenen met potlood. Dit is strak tekenen. Door mooi te kleuren ontstaat de lichtval. Daarna doen we de edelsteen in een lijstje.

‘Eeuwig perspectief’

Als christen leef je met veel perspectief. We kunnen zelfs over de grens van de dood heen kijken naar de hemel.

We maken samen een tekening met veel perspectief. Daarna mooi inkleuren met pastelkrijt.

‘De paradijstekening’

Hoe beleef je goed en kwaad? In veel films kom je de tegenstelling tegen tussen goed en kwaad. In boeken, in sprookjes. Het is een thema dat mensen aantrekt en boeit.
Het is begonnen met de zondeval. Het goed is aanwezig in ons leven maar ook het kwaad.
Eerst was alles goed in het paradijs. Adam en Eva leefde samen met alle dieren in een paradijselijke omgeving. Het is heerlijk om dat in te leven en daar in te duiken en een prachtige tekening te maken met mooie dieren, bomen, bloemen, mensen. Je krijgt hulp als je het moeilijk vind om een bepaald dier te tekenen.
Hoe is het kwaad aanwezig in de tekening? Dreigend in de verte of dichtbij? Deze tekening kan veel vertellen over hoe je het goed en kwaad beleeft als mens.

‘In de knoop, uit de knoop’

Samen een groepsschilderij maken: knopen tekenen en alle knopen verbinden,

We gaan knopen tekenen en later verbinden. We kunnen ook vingerhaken. Een een web maken met touwen. Je staat als groep in de knoop en je moet samen los komen.

‘Bruggen bouwen’

Op een groot doek gaan we ons cartoonpoppetje met elkaar verbinden.

We gaan eerst een cartoonpoppetje ontwerpen. Dit gaan we doorgeven, wat krijg je van elkaar? Dan gaan we het poppetje uitwerken en op een doek plaatsen, waar sta je? Welke plaats kies je? Hoe gaan we al deze poppetjes verbinden?

‘De belangrijkste waarden in je leven’ Aan de hand van Jozua 4; Het gedenkteken.

We gaan je waarden schilderen in steenvormen. Die ga je uitscheuren en met een collagetechniek en zand op een doek plakken. Of je gebruikt echte stenen, die je beschildert en op het doek plakt. We gebruiken hierbij acrylverf.  Na deze workshop weet je weer wat echt belangrijk is in je leven.

‘Een bekrachtiging van je favoriete bijbeltekst’

Je kiest je favoriete bijbel tekst. Daar maak je een zin van. Deze zin werk je uit in een lijn. Zo krijg je een prachtige figuur die je geloof bekrachtigt. Elke keer weer als je er naar kijkt.

‘Pasen’

Het kan pas Pasen worden als het eerst Goede Vrijdag is geweest. Een verrassende workshop met veel diepgang. Mooi om te doen in de tijd rondom Pasen.