Beeldend coachen voor leerkrachten

Cursusaanbod voor leerkrachten en andere professionals die werken met mensen. 

Krassend en golvend tekenen; Op en neer, heen en weer…

Laat je verrassen tijdens deze cursus. In vier avonden worden verschillende werkvormen aangereikt. We gaan energetisch tekenen. Dat is tekenen en schilderen vanuit het krassen. We gaan met vormen en sjablonen werken. De golfbeweging. Heerlijk inspirerende tekenvormen, waarbij je geen tekenervaring nodig hebt. Het plezier en het doen staat voorop. Je doet het zelf, zodat je precies weet hoe een werkvorm gaat. Deze werkvormen zijn geschikt voor kleine kinderen tot ouderen. We bekijken en bespreken elkaars werk, dat werkt zeer inspirerend.< Tekeningen lezen; Ga in gesprek met de tekening…

Ben jij ook zo nieuwsgierig wat de tekening te vertellen heeft? Mensen hebben een binnenwereld en buitenwereld. Door te tekenen en verschillende opdrachten komt onze binnenwereld op papier. We maken zelf tekeningen en gaan ze goed bekijken. Het is ook mogelijk om tekeningen mee te nemen. Elk mens heeft zijn/haar eigen tekentaal. Vraag iemand maar eens een boom te tekenen. Geen mens doet dat hetzelfde. We bekijken de tekening op vijf manieren aan de hand van het model KIEST. Dat staat voor kleur, interactie, energie, symbolen en tijd/ruimte. Na deze korte introductiecursus heb je geleerd dat een tekening heel wat te vertellen kan hebben. En leer je om in gesprek te gaan met de tekening.
 

Creatieve communicatie.

Mensen communiceren wat af. Door middel van woorden, door je lichaamshouding, door te schrijven en te tekenen.

In deze cursus gaan we veel communiceren op papier. Dat zijn allerlei werkvormen waarin je samen tekeningen maakt. Dit is erg leuk en leerzaam om te doen met je kind, puber, cliënt, patiënt, partner, collega, kinderen in je klas enzovoorts. Soms zijn er geen woorden om iets uit te drukken. Of is alles al gezegd. Dan is het heerlijk om samen iets te creëren. En op papier bezig te zijn. Kom het ervaren en gebruik deze werkvormen later in je werk of thuis.

Hundertwasser, de architectuurdokter.

Hundertwasser was een veelzijdig kunstenaar. Hij maakte niet alleen kleurige schilderijen, maar ook kleurige, fantasierijke gebouwen waarbij hij bomen liet groeien op de daken!
Kaarsrechte, fantasieloze huizen waren in zijn ogen ziek en daarom bedacht hij een nieuw beroep: architectuurdokter. Hij had zo zijn eigen kijk op de wereld. Ieder mens heeft namelijk 5 huiden die hem omhullen: zijn eigen huid, zijn kleding, zijn huis, zijn familie, vrienden en land en als laatste huid de natuur, het milieu, de wereld. Daarmee zegt hij eigenlijk: de wereld dat ben jij! Hoe zorg jij voor al deze ‘huiden’? We laten ons inspireren door de ideeën, architectuur en schilderijen van Hundertwasser en daarna mag jij je eigen wereld, op een Hundertwasser manier, vormgeven. Deze werkvormen maken de kunstenaar in je wakker. Het resultaat is altijd heel mooi. Leuk om te doen voor kinderen, jongeren en volwassen.
 

Pestproblemen? Ga eens tekenen!

Pesten is een lastig probleem. Er wordt vaak al veel aan gedaan met allerlei sociale vaardigheidstrainingen op scholen. Het is ook mogelijk om de tekening in te zetten voor dit probleem. Hier zijn speciale oefeningen voor geschikt. We gaan ook op zoek naar de vrede en rust in jezelf en tekeningen rondom ‘vrede’ maken.

In deze cursus krijg je per avond 1 of 2 werkvormen die je zelf gaat doen. Die je kunt inzetten bij de gepeste en de pesters. Heel praktisch en je ziet direct resultaat.

Bovenstaande cursussen kunnen ook worden gegeven op aanvraag. Als het voor uw organisatie handiger is om op een andere avond te komen of overdag dan is dat ook mogelijk. De onderwerpen kunnen ook besproken worden. Als u bijvoorbeeld met een schoolteam een bepaalde cursus wil doen en uw wensen zijn anders. Neem dan contact op met 06-47919435 of vul het antwoordformulier in. Ook voor individuele opgaven kunt u hier terecht.

Als leerkracht zie je veel kinderen. Je maakt ze mee in de klas en weet veel van de kinderen.

Gelukkig ontwikkelen veel kinderen zich normaal. Soms kan er wat mis gaan. Een kind zit opeens niet lekker in zijn/haar vel.

Dat kan allerlei oorzaken hebben. Wat kun je eraan doen?
Een gesprek hebben met de ouders. Misschien weten die het ook niet goed.

Een oplossing is dan om door te verwijzen naar beeldend coach ’  Zij kan tekenen en schilderen met de kinderen en zo achter de hulpvraag komen.
Ze maakt een behandelingsplan van 6x en probeert zo het kind te helpen. Door het probleem te onderkennen en te behandelen door middel van allerlei expressieve vormen.

Het is laagdrempelig. Een fijne manier voor kinderen om meer over zichzelf te leren.

Het kind krijgt aan het eind de tekeningen mee naar huis. In de sessie heeft het kind veel geleerd over; Wie ben ik? Keuzes maken? Dingen veranderen? Op een speelse en duidelijke manier.

Het kind gaat met een rijke schat naar huis, waar het zijn verdere leven graag op terugkijkt.
De tekeningen zijn een soort ‘interne foto’s’ van je eigen ontwikkeling en dat is kostbaar.