Volwassenen

Beeldend werken is heel erg geschikt voor volwassenen vanaf 18 jaar.

Dit heb ik gemerkt vanuit eigen ervaring. Je kunt gaan ‘praten’ bij een psycholoog. Of bij een andere instantie. Ik heb dat ook gedaan en gemerkt dat woorden soms tekort kunnen schieten. Je kan heel lang praten over iets. Terwijl als je het tekent er 1 beeld ontstaat wat veel meer zegt dan een uur praten.
Verder vind ik het heel fijn, dat ik het tekenen zelf doe. Er is niet iemand die mij iets probeert aan te praten. Ik ervaar het zelf in de tekening en door de lichaamsoefeningen.

Ik teken bijvoorbeeld een poppetje die op zijn tenen staat. Als ik zelf zo ga staan, voel ik hoe weinig balans ik heb. Daar kan ik aan gaan werken. Steviger staan, een stevige bodem krassen. Balans is een belangrijk thema in mijn leven. Balans tussen mezelf als vrouw, echtgenote, moeder, coach, kunstenares, vriendin, zus.

Soms kan er iets gebeuren waardoor de balans helemaal weg is.

Dat kan zijn bij verlies; een scheiding, een overlijden, een verhuizing, traumatische gebeurtenis.

Dit zijn zware thema’s die heel veel impact kunnen hebben op je binnenste. Door te tekenen krijg je grip op wat er gebeurt in je binnenwereld. Wat er gebeurt in de buitenwereld. Hoe het komt dat jij daar zo op reageert.

Het fijne van tekenen en schilderen is dat er niet veel gepraat hoeft te worden. Er wordt veel gedaan. Op die manier verwerk je problemen met je handen en dat werkt door in je hoofd en hart.